Copii cu diabet si comunicarea in familie

Daca ai un copil diagnosticat cu diabet de tip 1, in jurul tau vor fi o serie de specialisti care pot ajuta cu recomandari, medicatie, aparatura performanta sau analize. Dar un element important in fiecare boala o reprezinta starea psihica: a copilului, a ta, a intregii familii. Comunicarea devine importanta pentru a lucra impreuna, ca o echipa, si pentru a minimiza disconfortul si frustrarea tuturor.

O buna comunicare cu copilul cu diabet, cu fratii lui, cu celalalt parinte sau cu alti membri ai familiei este cheia pentru o stare psihologica mai buna (care s-a dovedit ca are efect pozitiv asupra bolilor) si pentru a a va ajuta sa va faceti fara multe renuntari si frustrari un nou stil de viata. 

Comunicarea cu copilul bolnav de diabet 

Daca nu ar fi insulina asta... Necesitatea de a-si face injectiile la timp, stresul unui program strict, orele de luat glicemia si orele de masa, hartile cu alimente permise si modul de distributie al acestora pot deveni tot atatea obligatii intre care copilul se simte debusolat. 

La randul tau, vei resimti in mod egal presiunea sarcinilor de zi cu zi. Exista o linie fina intre un parinte care are grija de copil si unul cicalitor, intre afisarea ingrijorii si amenintari. Cum vei atinge echilibrul?

Iata cateva modalitati de a vorbi cu copilul despre diabetul zaharat si necesitatile nou aparute in viata lui:

• Foloseste un ton si cuvinte blande, calme, care nu judeca. Stapaneste-ti furia si nu vorbi cu copilul la manie. Anumite cuvinte sau moduri de a pune intrebari iti pot speria copilul. Gandeste-te la cuvintele pe care le utilizezi. De exemplu, foloseste "glicemie mare" in loc de "nu e buna glicemia asta” sau „e de rau" Ai grija sa nu iti invinovatesti copilul ca nu te ajuta in gestionarea diabetului zaharat.

• Reactioneaza cu calm. Copii isi amintesc felul in care ai raspuns o data la ceva, iar de multe ori ei nu mai emit o a doua solicitare similara deoarece incearca sa evite o reactie negativa in viitor. Cand copilul uita, de exemplu, de bolus, pastreaza-ti calmul. Concentreaza-te pe solutie si nu pe reprosuri. Oricui i se poate intampla, cu atat mai mult unui copil.

• Creeaza-ti asteptari realiste. Pregateste-te ca vor mai fi si greseli, deoarece perfectiunea este imposibila in gestionarea diabetului. In felul acesta, nu va mai exista atata presiune nici pe tine, nici pe copil, iar lucrurile nu vor mai parea atat de grele. In plus, sa aspiri la perfectiune e dificil. Cand setezi obiective nerealiste, copilul poate ascunde unele lucruri de tine. De exemplu, asteptarea sa obtii mereu nivelul ideal de glucoza in sange nu este realista. Glicemia nu este intotdeauna controlabila, dar scopul este de a o mentine cat mai aproape de tinta, adaptandu-va amandoi din mers, pe masura ce viata isi urmeaza cursul. 

• Cunosti conceptul de ascultare activa? E uneori greu a iti mentii atentia treaza pe tot ce spune un interlocutor, dar este important sa asculti cu atentie comentariile si intrebarile copilului. Repeta si tu ceea ce a spus sau cere-i sa repete, pentru a fi sigur(a) ca intelegi. Nu uita sa privesti copilul in ochi, cu sinceritate.

• Fereste-te de expresii faciale negative. Incearca sa nu te uiti cu dezamagire sau cu spaima atunci cand vezi o glucoza in sange in afara intervalului tinta. Orice copil poate citi expresiile faciale, iar el poate simti ca esti dezamagit de el, nu de boala. Sau se poate teme din cauza reactiei tale.

• Impartaseste-ti sentimentele. In cazul in care copilul intelege care iti sunt ingrijorarile, va intelege si de ce ii ceri anumite lucruri sau ii pui atat de multe intrebari.

• Cere si din partea copilului sinceritate. Indiferent despre ce este vorba. Spune-i copilului ca vrei sa stii mereu adevarul, oricat ar fi de neplacut. Daca el simte ca a facut ceva ce nu ar trebui, cea mai buna optiune ar fi sa spuna imediat. In loc de furie, manifesta curiozitate pentru ceea ce s-a intamplat. „De ce crezi ca ai facut asta?” e o varianta buna ca sa te ajute sa iti intelegi copilul. Lucreaza impreuna cu el pentru a rezolva problema.

• Foloseste-ti empatia. Pune-te in locul copilului tau. Incearca sa iti imaginezi cum se simte copilul. Sentimentele lui pot varia de la frica si tristete, la furie si negare, epuizare si chiar vina pentru ca iti faci atatea griji din cauza lui.

• Pastreaza o „politica a usilor deschise”. Spune-i copilului tau ca esti deschis(a) la idei de audiere si plangeri - in orice moment, orice loc. Reasigura-l ca daca are ceva in minte, ar trebui sa vina si sa vorbeasca cu tine, pentru ca vrei sa il asculti si sa il ajuti cand poti.

Comunicarea intre frati

In orice familie exista conflicte mai mici sau mai mari, ca rezultat natural al faptului ca fiecare membru al acesteia este diferit: varste diferite, idei diferite, gusturi diferite... Iar atunci cand unul dntre membrii familiei are diabet zaharat insulino-dependent acesta devine un nou motiv de diferente. Si de tensiuni.

Daca ai mai mult de un copil, fiecare dintre copii e important. Copilului cu diabet zaharat i se va acorda mai multa atentie si este normal. De asemenea, exista riscul ca si fratele sau sora sa fie in stadiu de risc pentru diabet. Daca ai mai mult de un copil bolnav, fiecare dintre ei va reactiona diferit fata de boala. 

Iata cateva moduri in care iti poti ajuta toti copiii sa integreze noua situatie, indiferent cine a primit diagnosticul de diabet zaharat.

• Nu ai cum prevedea sau preveni toate conflictele, insa poti face altceva: transforma orice conflict intr-un motiv de invatare. Pune intrebari despre sentimentele si temerile fiecaruia. Pentru un frate sanatos e de multe ori greu sa isi impartaseasca sentimentele de teama, vinovatie si gelozie. Arata afectiune pentru toti copiii, punandu-le intrebari care ii ajuta sa sa deschida in fata ta.

• Preda tuturor fratilor lectii despre diabetul zaharat. Este foarte important sa-i inveti pe toti copiii tai mai multe despre diabet, pentru a le calma temerile dar si pentru a-i invata ce pot face sa ajute. Dar este la fel de important sa nu le dai prea multe responsabilitati, chiar daca sunt mai mari. Prea multe responsabilitati pot fi stresante chiar si pentru un adolescent.

• Vorbeste si despre alte lucruri, nu doar despre boala. Poti alege un interval anume din zi (seara, dupa cina sau pe drum spre scoala) sau din saptamana (sambata) pentru a vorbi despre alte lucruri. Acest lucru ii ajuta pe toti copiii tai sa isi aminteasca si ca, desi traiesc cu diabetul zaharat, viata nu este doar despre aceasta boala.

• Trateaza fiecare copil individual. Corectitudinea nu inseamna sa iti tratezi in mod egal copiii. Corectitudinea inseamna sa pretuiesti si sa apreciezi individualitatea fiecarui copul. Respecta interesele unice, nevoile si abilitatile fiecaruia.

• Ascultati si respecta cererile unui copil, chiar daca pe unele nu le poti satisface. Asigura-te ca toti copiii tai stiu ca esti mereu acolo pentru a-i asculta, si intr-adevar asculti atunci cand vin la tine. Adesea este usor sa auzi ce are cineva de spus, dar ascultarea activa inseamna sa fii  adevarat curios, sa acorzi atentie. Nu orice comentariu sau sentiment are nevoie de o solutie sau de un raspuns. Dar asculta cu inima deschisa.

• Fratii sunt frati. Copiii vor dori in continuare sa se joace intre ei, sa se certe uneori si sa concureze unul cu altul. Vor avea si glumele lor, conversatii si secrete. Diabetul zaharat nu schimba lucrurile, si nu ar trebui ca tu sa incerci s-o faci.

•  Cere ajutor, atunci cand este necesar. Uneori, orice parinte se simte depasit si simte ca a facut tot ce se poate face. Nu esti singur(a): poti gasi un psiholog sau terapeut expert in astfel de probleme, pentru a-ti ajuta familia sa faca fata stresului.

Echipa parintilor

Ca toti oamenii, nu esti perfecta si nici partenerul tau nu este. Gestionarea diabetului zaharat seamana uneori cu echilibristica pe sarma: o dozare atenta de activitate fizica, nutritie si medicamente. Chiar si cei mai buni echilibristi cad uneori de pe sarma. Tot ce pot face este sa se ridice si sa o ia de la capat.

Probabil ca tu si partenerul tau veti face lucrurile diferit. Aceasta deoarece sunteti persoane diferite si nimeni nu poate citi gandurile celorlalti.

• Amintiti-va reciproc ca sunteti o echipa si o echipa lucreaza impreuna. In cele din urma, obiectivul vostru este acelasi, sa aveti un copilul sanatos si fericit.

• Nu deschide discutii inutile in plin conflict. Asteapta putin. Daca va lasati prinsi de nervii de moment, e putin probabil sa vina cineva cu o rezolutie.

• Pune intrebari si asculta cu adevarat raspunsurile celuilalt.

• Impartaseste-ti sentimentele cu sinceritate. Nu doar cu privire la deciziile de zi cu zi pe care fiecare dintre voi le ia in ingrijirea copilului cu diabet zaharat, dar si emotiile profunde si mai intunecate, cum ar fi vina si frica.

• Luati decizii impreuna. Fiti amandoi consecventi in deciziile luate. Copilul va simti daca nu lucrati impreuna.

• Formeaza-ti asteptari realiste. Amintiti-va ca nimeni nu este perfect. Incercati sa va puneti in locul celeilalte persoane.

• Stai calm(a) si asculta inainte de a reactiona.


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) ; spectrum.diabetesjournals.org; Journal of Consulting and Clinical Psychology, 1997, vol 65, nr. 4, 599 – 610; Dana M. Cohen, PHD; Mark A. Lumley, PHD; Sylvie Naar-King, PHD; Ty Partridge, PHD; Nedim Cakan, MD Wayne State University, Child Behavior Problems and Family Functioning as Predictors of Adherence and Glycemic Control in Economically Disadvantaged Children with Type 1 Diabetes: A Prospective Study. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce faci daca cineva drag e diagnosticat cu diabet?
Cum sa iti ajuti copilul adolescent cu diabet
Copiii cu diabet zaharat de tip 1 la scoala
Cum abordezi greselile in ingrijirea copilului cu diabet