Copiii cu diabet zaharat de tip 1 la scoala

Poate ca nu ti-ai dus copilul cu diabet zaharat de tip 1 la gradinita, dar la scoala va trebui sa mearga. Intrarea in clasa pregatitoare sau trecerea in clasa a cincea vor reprezentat tot atatea obstacole pentru tine, dar si pentru copil. Cum abordezi aceasta situatie, mai ales in conditiile din Romania?

Un copil cu diabet nu este diferit de ceilalti copii si trebuie implicat in viata sociala si cea scolara. Desi pana la varsta scolii ai beneficiat de suport din partea cadrelor medicale, de ajutor de la stat pana la varsta de 7 ani, de acum situatia va fi complicata. 

Cel mic este deja debusolat de aceleasi schimbari prin care trec toti copiii, dar contactul cu ceilalti copii, cu doamna invatatoare, profesorii, asistenta medicala de la scoala etc.  va fi pentru el mai dificil decat simplele emotii de inceput.
Nevoia de a explica mereu de ce are nevoie de injectii, responsabilitatea de a manca atent si interdictia de a manca orice, de a invata cum sa vorbeasca despre boala sa sunt tot atatea lucruri inspaimantatoare pentru un copil. 

Pentru a te asigura ca fiul sau fiica ta este in conditii de siguranta la scoala:

1. Explica personalului de la scoala

Va fi nevoie sa explici directorului si invatatoarei scolii sau personalului cu care va intra copilul in contact ce este diabetul zaharat insulino-dependent si ce inseamna asta pentru un copil. Unii angajati ai scolii poate nu au mai intalnit un copil cu diabet zaharat de tip 1. Este important pentru ei, dar si pentru tine si copil, sa invete ca diabetul zaharat tip 1 este diferit de diabetul zaharat tip 2 pe care rudele lor mai in varsta l-ar putea avea. 

De asemenea, trebuie sa prevezi ca e posibil sa exista opinii conform carora copilul are diabet „pentru ca a mancat prea multe dulciuri”, o prejudecata comuna in randul persoanelor in necunostinta de cauza. Daca in clasa 0 sau 1-4 e mai simplu sa explici invatatoarei despre ce este vorba si sa faci o lectie deschisa cu copiii, la ciclul gimnazial s-ar putea sa fie mai dificil sa te intalnesti cu toti profesorii. Le poti scrie o scrisoare pe care sa o multiplici in mai multe exemplare si doar sa o completezi cu numele profesorului. La fel poti proceda si cu colegii copilului.

La ciclul primar, probabil vei avea alte probleme, in principal din cauza faptului ca, dupa varsta de 7 ani, copilul tau nu mai are dreptul la insotitor (daca legea nu se schimba pana cand intra copilul tau la scoala). Poate va trebui sa te intorci la munca si sa nu mai poti avea chiar tu grija de copil. Trebuie sa stii ca asistenta de la scoala ii poate face copilului insulina. Dar nici asistentii scolari nu sunt intotdeauna in tema cu diabetul zaharat de tip 1, iar, pe de alta parte fiecare copil are nevoi speciale, personalizate. Va trebui sa cooperezi cu asistentul scolii pentru a te asigura ca e in tema cu privire la ce are de facut. 

La scoala, copilul ar putea avea nevoie:

• sa isi verifice nivelul glicemiei 

• sa isi recunoasca starile de rau in cazul hipoglicemiei si sa spuna ce are nevoie

• sa manance o gustare atunci cand e nevoie

• sa i se faca sau sa isi faca insulina sau sa ia alte medicamente

• sa manance la o anumita ora si sa aiba destul timp sa termine de mancat

• sa aiba apa la el sau acces la apa potabila

• sa poata lua pauze la cerere, pentru a folosi toaleta

2. Creeaza un plan de management al diabetului zaharat al copilului

Lucreaza impreuna cu medicul care iti ingrijeste copilul pentru a pune la punct orarul de masa, injectii, doze, indicatii pentru ora de sport si tot ce mai poate privi personalul de la scoala copilului.

Nu uita sa prevezi si raspunsul la urmatoare intrebari: „Care sunt simptome tipice ale copilului de hipoglicemie? Care sunt gustarile de care are nevoie pentru a-si reveni? Cand are nevoie de interventie de urgenta? Cand isi poate face copilul propriile injectii?” Nu uita sa lasi si numarul tau de telefon. Asigura-te ca personalul de la scoala stie care sunt drepturile copilului, dar este si empatic la problemele lui.

E nevoie de acest plan, pentru ca nu exista doua persoane similare. Unii elevi folosesc pen-uri de insulina, altii folosesc o seringa si un flacon. Unii pot purta pompe de insulina, dar care trebuie sa poata fi reglate in caz de urgenta. Unii elevi sunt in perioada "lunii de miere", cand au nevoie de mai putina insulina (temporar). Altii incep sa observe schimbari in stabilitatea nivelului glicemiei, de exemplu din cauza pubertatii. 

Si recomandarile de miscare fizica sunt diferite. Desi in principiu nu este nevoie de scutire de la ora de sport, miscarea fizica vine cu cerinte speciale, si profesorul de educatie fizica trebuie sa se numere printre primii informati despre diabetul copilului.

Unii copii stiu deja sa isi gestioneze diabetul in mod independent. Dar elevii mai mici sau nou diagnosticati sigur vor avea nevoie de ajutor, legat de toate aspectele. 

3. Nu uita de hipoglicemie si hiperglicemie

Asigura-te ca ai un pachetel „de urgenta”, care contine gustari si glucagon pentru copil, atat in sala de clasa, cat si in cabinetul medical, ca sa poata fi utilizat pe baza a ceea ce ai scris in planul de ingrijire. Stii deja ca e nevoie de surse de glucoza cu actiune rapida pentru a trata hipoglicemia. Invata adultii care sunt in preajma copilului tau cum sa le foloseasca.
Daca nu vor sa te ajute, ar fi utila o discutie despre drepturile copilului. Invata-ti copilul ca e nevoie sa nu manance pe la scoala daca nu este o situatie speciala sau daca nu cumva asa e scris in planul lui (depinde de orarul de curs), pentru a evita hiperglicemia preprandiala.

4. Construieste-i copilului increderea in el

Ofera-i un pic mai multa independenta inca de acasa, atunci cand stii ca urmeaza scoala. Invata-l sa isi verifice singur nivelul de glucoza din sange, de exemplu, atunci cand stii ca e gata. Asta ii va da incredere copilului ca poate avea grija de el insusi si atunci cand nu esti cu el.

5. Asculta-l si linisteste-l pe micul scolar

Inceperea scolii este un moment incarcat de emotii pentru toata lumea. Reasigura-ti copilul ca scoala este sigura, fie ca abia intra la scoala, fie ca reincepe dupa o vara in care a fost iar langa tine. Adultii, de regula, vor incerca sa il ajute, iar copiii, odata ce inteleg ce este cu diabetul zaharat de tip 1, vor inceta cu discriminarile. 

Dar exista si posibilitatea ca fiul sau fiica ta sa fie traumatizat de copii. Unii copii cu diabet zaharat nu vor sa spuna la scoala ca au diabet. Analogii de insulina ii pot ajuta pe acesti copii sa treaca de orele de scoala fara să fie stigmatizati, dar acest lucru este mai la indemana unui copil mai mare, care poate disimula. Daca exista copii care ii fac probleme copilului (colegi sau copii mai mari) ori chiar adulti incurajeaza-ti copilul sa iti spuna despre asta, indiferent de amenintarile pe care le poate primi. 

Primul pas pentru a putea reactiona eficient fata de asemenea nedreptati este sa te educi cu privire la legislatie si la drepturile copilului, plus instantele care te pot ajuta. Urmatorul pas este sa le spui celor vinovati mai multe despre drepturile la ingrijire si tratamentul copilului. Radacina problemei este, de obicei ignoranta si teama altora. Parintii spun adesea ca, atunci cand educa persoanele cu putere de decizie din scoala despre diabet, problema este rezolvata complet si rapid.


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), www.revista-hipocrate.ro si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce faci daca cineva drag e diagnosticat cu diabet?
Cum sa iti ajuti copilul adolescent cu diabet
Cum abordezi greselile in ingrijirea copilului cu diabet
Copii cu diabet si comunicarea in familie