Tot ce trebuie să știi despre consumul şi tipurile de zahăr
Consumul de zahăr este adesea, în mod eronat, asociat cu apariția diabetului. În vreme ce zaharurile cresc, într-adevăr, nivelul de glucoză din sânge, acestea nu sunt însă în sine o cauză a apariției acestei afecțiuni.
Chiar și așa, cantitatea de carbohidrați trebuie limitată în cazul persoanelor cu diabet, tocmai pentru că aceștia pot determina creșteri glicemice. Asta nu înseamnă că zahărul și produsele care conțin carbohidrați trebuie excluse în totalitate din regimul tău alimentar. Iată tot ce trebuie să știi despre consumul de zaharuri și despre diabet:
Ce tipuri de zaharuri conțin alimentele obișnuite
Diabetul este o afecțiune care se manifestă prin producția scăzută de insulină a organismului sau prin incapacitatea acestuia de a o folosi corespunzător. În oricare dintre cele două situații, nivelul de zahăr din sânge crește, acesta nefiind transportat către celule, cum se întâmplă în cazul unui organism sănătos.
Alimentele care conțin carbohidrați sunt responsabile de creșterea nivelului de zahăr din sânge. Printre acestea se numără zahărul, carbohidrații complecși, dar și fibrele. Dacă în fructe și chiar și în anumite legume, zaharurile se regăsesc în mod natural, în alimentele procesate acestea pot fi găsite sub denumiri precum dextroză, fructoză, sirop de porumb, lactoză, sirop de malț, zahăr alb cristalizat, miere, nectar de agave, glucoză sau maltodextrină.
Toate aceste substanțe sunt carbohidrați și, ajunse în organism, se comportă ca atare. De fapt, sunt mai dificil de digerat decât zaharurile pe care le conțin în mod natural fructele. Deserturile le conțin din belșug, de aceea ar trebui evitate sau consumate cu moderație. Industria alimentară modernă ține tot mai mult cont de frecvența apariției diabetului și, de aceea, folosește tot mai des îndulcitori artificiali sau modificați, care să nu afecteze nivelul de zahăr din sânge.
Îndulcitorii artificiali și alcoolul trihidroxilic
Dulciurile și deserturile pot conține tipuri diferite de înlocuitori ai zahărului, așa cum sunt îndulcitorii artificiali sau alcoolul trihidroxilic. Citirea cu atenție a etichetelor produselor alimentare pe care le cumperi te poate ajuta să alegi corect alimentele, astfel încât să nu îți dăuneze în cazul în care suferi de diabet.
Îndulcitorii artificiali sunt înlocuitori sintetici ai zahărului care nu afectează nivelul de zaharuri din sânge. Aspartamul sau neotamul sunt astfel de exemple și pot fi procurate pentru folosirea în bucătărie din orice magazin alimentar sau supermarket; pentru că gustul lor dulce este însă mai intens decât al zahărului, trebuie să fii foarte atent la cantitățile folosite atunci când le folosești acasă. Principala lor caracteristică este că nu conțin calorii sau carbohidrați.
Alcoolul trihidroxilic se găsește în mai multe forme, naturale sau sintetice. Spre deosebire de îndulcitorii artificiali, aceste tipuri de alcool nu sunt mai dulci decât zahărul, dar conțin calorii și pot crește nivelul de zaharuri din sânge, însă într-o măsură mai mică decât o fac zahărul sau carbohidrații obișnuiți. Glicerolul, lactitolul, maltitolul, sorbitolul sau xylitolul sunt înlocuitori ai zahărului care fac parte din această categorie. Deși preferabile zahărului, aceste tipuri de alcool pot provoca efecte adverse precum balonarea sau diareea.
Îndulcitorii naturali
Anumite tipuri de nectar, sucuri de fructe, miere, melasă sau siropuri pot înlocui zahărul în rețetele pentru deserturi, însă acestea au un impact asupra zaharurilor din sânge la fel de mare ca al zahărului. Singura excepție de la această regulă o reprezintă stevia, un extract al plantei cu același nume, care poate fi folosită pentru îndulcirea deserturilor preparate acasă, dar se regăsește tot mai mult și în produse prefabricate, așa cum sunt băuturile răcoritoare.
Cum să citești în mod corect etichetele
Deja ți-ai făcut o idee cu privire la felul în care zahărul și înlocuitorii acestuia pot afecta nivelul de zaharuri din sânge, așa că vrei să te asiguri că știi să alegi cu precizie produsele alimentare care nu îți fac rău dacă suferi de diabet. E important să ții cont de 3 repere atunci când citești etichetele:
1. Dimensiunea de servire
În funcție de aceasta, îți vei putea da seama câte calorii va avea în total cantitatea de mâncare pe care o consumi. De exemplu, dacă pentru un pachet de biscuiți, dimensiunea de servire este de 3 biscuiți și atâția vei consuma, numărul de calorii este egal cu cel de pe etichetă. Dacă vei consuma însă 6 biscuiți, numărul de calorii va fi dublu.
2. Carbohidrații sau fibrele
Numărul total de carbohidrați îți indică câți carbohidrați conține o porție (dimensiunea de servire). Dacă, în loc de carbohidrați, eticheta îți indică fibrele și în cazul în care o porție depășește 5 grame, numărul de carbohidrați va fi egal cu o jumătate din cel total de fibre. Ia în calcul și cantitatea de alcool trihidroxilic, dacă există; cantitatea acestuia este egală cu o jumătate din numărul total de carbohidrați.
3. Numărul total de calorii
Foarte multe alimente îndulcite artificial sau care conțin puține zaharuri pot avea o valoare nutrițională mare, așadar un număr mare de calorii. Consumul excesiv al unor astfel de alimente poate duce la creșterea în greutate, dar și la creșterea nivelului de zaharuri din sânge și la controlul mai dificil al acestora.
Poți mânca deserturi, dacă suferi de diabet?
Persoanele care suferă de diabet se pot bucura, din când în când, de ceva dulce, cu condiția să aibă în vedere impactul pe care aceste alimente îl pot avea asupra nivelului de zaharuri din sânge. Secretul este moderația.
Poți găsi o mulțime de rețete de deserturi delicioase care nu sunt bogate în calorii și carbohidrați și nu conțin îndulcitori artificiali, așa cum sunt biscuiții graham cu unt de caju, ciocolata caldă fără zahăr, granola sau budincile fără zahăr.
În comerț se găsesc, de asemenea, numeroase produse alimentare care nu conțin zahăr, precum biscuiții, plăcintele sau chiar torturile. Acestea trebuie, totuși, consumate în cantități limitate, deoarece pot avea un număr destul de mare de calorii din grăsimi saturate și carbohidrați lenţi.
Specialiștii în nutriție sugerează să respecți regula celor 3 mușcături atunci când vrei să savurezi un desert; astfel, îți vei satisface pofta, iar cantitatea de zahăr ingerată va fi suficient de redusă încât să nu îți afecteze starea de sănătate.
Inapoi la categorie