Hidratarea corecta a organismului cand ai diabet
Pe langa alimentatia corecta, hidratarea corecta a organismului este la fel importanta pentru pacientii cu diabet. Aceasta pentru ca nu doar apa este pe lista lichidelor consumate, desi este cea mai buna si mai sigura. Industria alimentara ne tenteaza cu sucuri de tot felul, filosofia sanatatii se bazeaza mult si pe fructe si sucurile lor, iar energia vine din ceai, cafea si alte bauturi.
Cum alegi corect lichidele?
Principalele criterii dupa care ar trebui sa te orientezi sunt caloriile. Cele mai bune variante de bauturi permise daca ai diabet sunt cele cu 0 calorii si cele cu foarte putine calorii. Alaturi de apa, poti consuma ceai neindulcit, cafea si bauturi carbogazoase cu 0 calorii. Ai grija ca bauturile cu cofeina deshidrateaza, de aceea compenseaza cu multa apa.
Care este necesarul zilnic de apa?
Apa este primordiala din primele zile de viata, iar necesarul zilnic este de 700-800 ml la 6 luni; 800-1300 ml pentru copiii cu varsta intre 6 si 12 luni; 1300 ml pentru copiii cu varsta intre 1 si 3 ani; 1600 ml pentru copiii cu varsta intre 4-8 ani; 2100 ml pentru copiii cu varsta intre 9-13 ani; 2500 ml pentru copiii cu varsta intre 14-18 ani. Adultii ar trebui sa consume minimum 45 de ml pe kilogram corp.
Care sunt bauturile de care trebuie sa te feresti?
Pe lista bauturilor cu statut de “interzis” sunt in primul rand sucurile cu zahar, preparatele din cafea cu frisca si zahar si orice suc carbogazos cu zahar. Multe dintre aceste bauturi contin echivalentul a 10 lingurite de zahar la o doza de bautura (ca de exemplu o cutie de 330 ml de suc carbogazos obisnuit are aproximativ 150 calorii si 40 grame de carbohidrati).
Pe langa faptul ca au multe calorii, cresc enorm glicemia ceea ce iti pune sanatatea in pericol. De aceea, sfatul nutritionistilor este sa optezi pentru variantele cu indulcitori artificiali care reduc aproape de 0 continutul caloric al bauturilor respective,
Cum faci sa-ti placa apa?
Pai e foarte simplu. Daca nu poti s-o bei ca atare, pune-i suc de citrice sau putin suc de fructe proaspete. Adauga menta sau fructe aromate precum zmeura. Sau alege vara variantele racoritoare cu felii de castravete.
Ce alte optiuni exista?
Ai putea sa te hidratezi cu lapte degresat sau cu sucuri din fructe proaspete, insa trebuie sa fii atent ca vitaminele si mineralele din acestea vin la pachet si cu o cantitate mare de carbohidrati. O cana de lapte degresat are 80 de calorii si 12 grame de carbohidrati, alaturi de calciu si vitamina D.
Cat despre sucuri, acestea au cam 15 grame de carbohidrati si 50 de calorii la o 120 de mililitri (jumatate de cana), deci daca poftesti totusi la putin suc de fructe verifica eticheta si alege sucul 100% natural, fara adaos de zahar, iar in plus nu uita: ia in calcul carbohidratii pe care ii contine avand in vedere necesarul tau zilnic. Ideal ar fi sa consume fructele ca atare, pentru ca un pahar de suc de portocale contine caloriile de la doua portocale, insa nu si fibrele din fructele respective.
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie Roche Diabetes Care Romania.
Inapoi la categorie