De ce e recomandat sa consumi cereale si legume cu amidon
Fara indoiala, cerealele si legumele cu amidon se regasesc in dieta ta zilnica din copilarie. Fie ca era vorba de paine, cartof sau de fulgi de porumb, cu singuranta le-ai testat pe papile gustative si ti-au ramas dragi. Insa daca te-ai imbolnavit de diabet, trebuie sa le privesti cu mai multa atentie si sa alegi variantele sanatoase.
De ce sunt importante cerealele in alimentatie?
Ratiunile sunt simple: cerealele hranesc, sunt satioase, au vitamine, minerale si fibre, nutrienti de care organismul nu se poate lipsi pentru a functiona corect. Necesarul zilnic de fibre este 20-30 de grame.
Insa la ora actuala, cerealele sunt reprezentate in alimentatie de produsele pe baza de faine alba, obtinuta din grau, iar aceasta nu mai prezinta toate proprietatile bobului integral. In plus, abuzul de dulciuri fainoase, a dus la cresterea riscului de obezitate ceea ce face ca nutritionsitii sa recomande in special cerealele integrale in alimentatie.
In prepararea cerealelor integrale se folosesc boabele in intregime, adica pastrandu-se cele trei parti ale sale: germenul, membrana interioara si cea exterioara. Astfel beneficiem de intreaga lor valoare nutritiva, ceea ce inseamna un continut mai mare de minerale esentiale, vitamine, antioxidanti si fibre. Precum se stie fibrele insolubile ajuta la o buna digestie, iar fibrele solubile la scaderea colesterolului.
Care sunt cele mai bune cereale integrale?
Si la acest capitol, natura a fost generoasa si ne-a oferit o multime de posibilitati de la grau, orz, porumb si pana la quinoa. Asfel, daca vrei sa consumi inspirat cereale integrale, opteaza pentru faina integrala de grau, secara, pentru fulgii de ovaz, orz, pentru hrisca, bulgur, floricele de porum, fulgi de porumb. Nu uita de orezul brun, cel negru, cel salbatic, dar nici de quinoa.
Dacă alegi produse din comert care conțin cereale integrale, citeste cu atentie eticheta pentru ca pot avea si faina alba sau zahar. Un produs care te poate pacali este painea neagra, de multe ori aceasta avand in compozitie doar putina faina integrala. In cazul cerealelor, alege-le pe cele care au cel putin 3 grame de fibre la portie si mai putin de 6 grame de zahar.
Care sunt cele mai bune legume cu amidon?
Legumele cu amidon au vitamine, fibre si minerale si trebuie sa optezi pentru variantele preparate cat mai simplu. Dintre cele proaspete, se remarca pastarnacul, cartoful, dovleacul si mazarea. Dintre cele uscate, nutritionistii recomanda fasolea uscata si lintea, care contin proteine, vitamin, fibre si minerale.
Trucuri pentru a detecta carbohidratii
Alimentele cu amidon reprezinta principala sursa de carbohidrati intr-o dieta, alaturi de lapte, fructe si produsele cu zahar. Conform calculelor, acestea contin cam 15 grame de carbohidrati la jumatate de ceasca. Orezul si dovleacul au o cantitate mai mare de carbohidrati la aceeasi jumatate de ceasca.
Proportiile ideale din farfurie
Pentru a-ti mentine la cote optime starea de sanatate si pentru a nu agrava diabetul, nutritionistii te sfatuiesc ca alimentele cu amidon sa nu ocupe mai mult de un sfert din farfuria ta si portia sa nu depaseasca dimensiunea unui pachet de carti de joc.
Ce trebuie sa stii despre indicele glicemic
Legumele cu amidon necesita o atentie mai mare din punctul de vedere al indicelui glicemic. Pe cat posibil consuma cerealele integrale si nu pe cele procesate, opteaza ocazional pentru variantele uscate ale legumelor cu amidon si nu manca multi cartofi pentru a tine glicemia sub control.
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie Roche Diabetes Care Romania.
Inapoi la categorie