Dieta fara gluten in diabet zaharat

Poti sa ai diabet zaharat, dar in acelasi timp si intoleranta la gluten, ceea ce iti va complica alegerile alimentare si alcatuirea unei diete cat mai echilibrate. Cu toate aceastea, este posibil sa mananci sanatos fara sa simti ca faci prea multe compromisuri. 

Boala celiaca sau celiachia este o afectiune digestiva care, odata aparuta, nu se mai vindeca. Afectiunea se manifesta prin intoleranta la gluten, iar organismul persoanei cu intoleranta se apara de acest compus toxic pentru el formand anticorpi.

Cand cineva cu boala celiaca mananca alimente care contin gluten, organismul acestei persoane reactioneaza prin deteriorarea intestinului subtire. Astfel apar simptome de disconfort, cum ar fi balonare si dureri abdominale. De asemenea, glutenul interfereaza cu capacitatea organismului de a descompune si utiliza substante nutritive din alimente. 

In timp, anticorpii si simptomele bolii pot disparea, dar acestea reapar atunci cand se consuma iar cereale cu gluten. Tratamentul implica evitarea totala a glutenului si inlocuirea produselor cu gluten cu produse fabricate din cereale fara gluten, la care se adauga aditivi alimentari capabili sa inlocuiasca proprietatea de liant a glutenului.

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste, in mod normal, in grau si alte cereale, precum orzul si secara. Proteinele din grau, orz, ovaz, secara, alac si hibrizii acestora sunt toxice pentru persoanele care au dezvoltat intoleranta alimentara la gluten. Restul cerealelor (porumb si orez), precum si pseudocerealele precum hrisca sau quinoa etc. nu contin gluten, deci pot fi consumate.

Boala celiaca si diabetul

La nivel mondial, aproximativ 1% din totalul populatiei, de la copii pana la batrani, are boala celiaca. Dar aceasta este mai frecventa la persoanele cu diabet zaharat de tip 1. Se estimeaza ca 10% dintre persoanele cu diabet de tip 1 au, de asemenea, si boala celiaca.

Singura modalitate de a gestiona boala celiaca este de a evita complet toate alimentele care au gluten. O dieta fara gluten va preveni deteriorarea permanenta a intestinului si te va ajuta sa te simti mai bine.

Scoaterea glutenului din alimentatie este adesea mai grea si mai frustranta decat o dieta pentru diabet, mai ales daca deja te simti limitat de diabetul zaharat. Dar gandeste-te ca multi oameni deja se descurca foarte bine cu acest regim si, de altfel, ca ai antrenament cu programarile alimentare. Odata ce evitarea glutenului devine un stil de viata, nu va mai parea chiar atat de dificil.

Ce alimente contin gluten?

Glutenul se gaseste in grau, secara, orz si in orice alimente preparate cu aceste cereale. Printre acestea se numara:

• faina alba

• faina de grau integral

• graul dur

• faina graham 

• grisul

• alacul

• germenii de grau

• taratele de grau

Alimentele comune care sunt de obicei realizate cu grau includ:

• Pastele fainoase

• Cuscusul

• Painea

• Lipiile si foile de tortilla

• Fursecurile

• Torturile

• Briosele

• Produsele de patiserie

• Cerealele

• Biscuitii si pesmetii

• Berea

• Ovazul (a se vedea sectiunea despre ovaz de mai jos)

• Borsul

Nu uita ca orice sos cu faina de grau (cum ar fi sosurile pentru salate vandute in comert) contine gluten, deoarece glutenul este un agent de ingrosare folosit intr-o serie de produse alimentare. 

Lista cu produse care contin gluten poate fi foarte lunga, de aceea te poti concentra mai mult pe alimentele care nu contin gluten. Alege alimente proaspete, sanatoase, cum ar fi fructe, legume, fasole, produse lactate, nuci si cereale fara gluten, cum ar fi quinoa sau orezul. Exista, de asemenea versiuni fara gluten pentru multe dintre alimentele de mai sus, disponibile in magazinele alimentare. Trebuie doar sa le cauti.

Desi poate ca nu te astepti ca urmatoarele produse sa contina gluten, iata unde este posibil sa se mai gaseasca:

• cuburile de concentrat supa

• unele bomboane

• alimentele prajite

• crochetele de peste

• unele tipuri de mezeluri si crenvusti

• alimentele cu amidon

• chips-urile si snacks-urile

• sosurile pentru salate

• sosul de soia

• pastele de orez 

• amestecurile de condimente

Sfaturi ca sa poti evita glutenul din alimente:

• Citeste intotdeauna etichetele si listele de ingrediente.

• Nu uita ca ingredientele din produsele alimentare se schimba frecvent, deci verifica permanent eticheta inainte de a cumpara alimente ambalate.

• Aminteste-ti ca un produs „fara grau” sau „fara cereale” nu inseamna in mod automat „fara gluten". Un produs poate sa nu contina grau, dar se poate sa contina secara sau orz.

• Daca ai orice intrebari cu privire la un produs alimentar, contacteaza direct producatorul.

Ovazul ca inlocuitor al graului

Ovaz pur este un aliment fara gluten, dar cele mai multe preparate pe baza de ovaz care se gasesc in comert pot fi contaminate in timpul procesului de crestere, recoltare sau de prelucrare. In trecut, multi experti recomandau evitarea completa a ovazului, dar acum multe culturi de ovaz sunt cultivate si procesate separat, iar produsele pe baza de ovaz pot fi etichetate ca fiind „fara gluten”.

Multe persoane cu boala celiaca sunt inca sfatuite sa evite ovazul integral. Cu toate acestea, ovazul poate ajuta la furnizarea de fibre si alte elemente nutritive importante in alimentatia ta destul de restrictiva. In timp, cei mai multi dintre cei afectati de boala celiaca pot reintroduce in alimentatie ovaz in cantitati mici (aproximativ 1/2 ceasca de ovaz uscat pe zi), fara probleme. Medicul tau iti va putea recomanda si marci de produse fara gluten, speciale pentru cei care sufera de celiachie si diabet.


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org)

Inapoi la categorie

Citeste si
Intocmirea planului de alimentatie in diabet prin calculul carbohidratilor
Ce inseamna un plan alimentar in diabet
Vegetarian cu diabet: cum iti planifici mesele?
Ce inseamna „o portie” in meniul pentru diabetici?