Intocmirea planului de alimentatie in diabet prin calculul carbohidratilor

Intocmirea unui plan de alimentatie pentru copiii si tinerii care sufera de diabet zaharat de tip 1 este importanta pentru a mentine glicemia acestora in limite normale. Respectarea unei diete corecte, impreuna cu administrarea de insulina, asigura cele mai multe sanse la o viata fara complicatii acum si pe viitor. 

Cum intocmesti un plan de alimentatie?

Orice fiinta are nevoie energie pentru a functiona la nivel celular, iar alimentatia asigura aceasta energie. Substantele nutritive din hrana, precum glucide, lipide si proteine, sunt descompuse de arderile interne si apoi utilizate de organism. Alimentatia corecta a copilului tau este strans legata si de insulina, deoarece, in lipsa ei, zaharurile obtinute din glucide ar ramane in sange. 

Masurarea energiei se face in kilocalorii (kcal), iar de aceea un plan de alimentatie sanatoasa pentru copilul cu diabet va tine cont in primul rand de numarul de calorii pe care ar trebui sa le consume si sa le transforme in energie. Necesarul caloric al fiecarui copil cu diabet zaharat trebuie adaptat in functie de o serie de parametri. In principiu, planul va viza mentinerea unei greutati corporale normale, dar si o mentinere a glicemiei in parametrii recomandati de medic.

Necesarul caloric (NC) al copilului cu diabet zaharat de tip 1 poate fi calculat in mai multe variante, dar poti folosi oricand aplicatia noastra pentru calculul caloric necesar zilnic. 

Dupa ce afli numarul de calorii necesare copilului, poti urma etapele de mai jos pentru a distribui alimentele in mesele zilnice:

1) Dat fiind NC, se calculeaza cate calorii trebuie sa provina din glucide, cate din lipide si cate din proteine: tinand cont ca glucidele ar trebui sa reprezinte aproximativ 55% din cantitatea de calorii, lipidele – 30%, iar proteinele – 15%.

2. Se transforma caloriile in grame pentru fiecare in parte, stiind ca prin arderea a 1 g glucide si a 1 g de proteine se elibereaza cate 4 kcal, iar dintr-un gram de lipide se obtin 9 kcal.

3. Se repartizeaza glucidele la fiecare masa, lucru care se poate face in doua feluri, in functie de insulina administrata:

a) In 6 mese (3 principale si 3 gustari), cand insulina prandiala are actiune scurta (AR, HR), astfel:

• mic dejun (ora 7-8): 20% 

• gustare (ora 10-11): 10% 

• pranz (ora 13-14): 30% 

• gustare (ora 16-17): 10% 

• cina (ora 19-20): 20% 

• gustare (ora 22-23): 10%

b) In 3 mese principale, daca insulina prandiala are actiune rapida (Hg, NR, Ap), astfel:

• 30% mic dejun 

• 40% pranz 

• 30% cina

4) Se transforma glucidele, lipidele si proteinele in alimente, luand in calcul continutul in principii nutritive al alimentelor.

De exemplu, pentru un meniu cu 190 g glucide, 50 g proteine si 45 g lipide (pentru un copil de 4 ani), meniul poate arata astfel:



Pentru un tanar de 20 de ani, al carui meniu ar trebui sa cuprinda 90 g glucide, 70 g proteine si 70 g lipide pe zi, meniul pe o zi poate arata astfel:



Despre carbohidrati


Tine evidenta carbohidratilor, socotind cate grame din acestia consuma copilul la o masa. Poti seta o limita maxima de carbohidrati la o masa, dar va trebui ca surplusul sa fie compensat cu o activitate fizica, pentru a mentine nivelul de glucoza din sange in intervalul tinta.

Desi exista niste paramentri generali care stabilesc cat de multi carbohidrati poate mananca cineva cu diabet de tip 1, estimarea precisa este ceva foarte individual. Cifra de carbohidrati depinde de multe lucruri, inclusiv de nivelul de activitate fizica, de medicatie si insulina. Cu cat un tanar este mai activ, cu atat poate consuma mai multi carbohidrati. Medicul sau nutritionistul copilului te poate ajuta in acest sens. 

In ce alimente exista glucide?

Grupele de alimentele care contin carbohidrati (glucide) sunt:
• cerealele, cum ar fi graul, porumbul, orezul, fulgii de ovaz, orzul
• preparatele pe baza de cereale, cum ar fi painea, cerealele pentru mic dejun, pastele, biscuitii
• legumele bogate in amidon, cum ar fi cartofii si mazarea 
• fructele si sucul de fructe
• laptele si iaurtul
• fasolea uscata si produsele din soia
• dulciuri si snacks-uri, cum ar fi sucuri, prajituri, fursecuri, bomboane, chips-uri

Legumele non-amidonoase, cum ar fi salata verde, castravetii, broccoli, conopida contin cantitati infime de carbohidrati. 

Cum aflu ce cantitate de carbohidrati contine un aliment?

Citind etichetele produselor alimentare sau, daca este vorba de produse neambalate ori gatite, poti urmari tabelele noastre ori pe cele pe care ti le furnizeaza medicul nutritionist. Mentine portiile cam la aceleasi dimensiuni mereu, astfel va fi mai usor sa estimezi numarul de carbohidrati din ele. 

Proteine si grasimi

Adesea, din cauza concentrarii pe carbohidrati, este usor sa uiti de proteinele si grasimile din alimentatie si sa tinzi sa exagerezi cu ele. Dar si acestea trebuie utilizate cumpatat. O sursa de proteine si grasimi sanatoase este esentiala pentru a echilibra masa din punct de vedere nutritional, dar si pentru a oferi variatie de gust. Insa atentie la portii. In plus, grasimile saturate, cum ar fi cele din carnea de porc, branzeturile si lactatele grase, prajelile etc. sunt placute la gust de catre copii. 

Un studiu realizat recent la Universitatea Stanford a aratat ca un nivel crescut de grasimi in organism ar putea fi chiar una din cauzele diabetului, deoarece acestea provoaca disfunctionalitatea unor proteine si activeaza o enzima din pancreas ce duce la distrugerea celulelor beta.

Sfaturi pentru conceperea meselor, indiferent de varsta

• Intotdeauna conteaza dimensiunea portiilor. Mentine portii similare, zi de zi, din acelasi aliment.
• Cand citesti etichetele, urmareste numarul total de carbohidrati de pe etichete. Acest numar include si zaharurile, amidonul si fibrele din produs.
• Daca vrei ca cel mic sa piarda in greutate, uita-te si la indicele glicemic al alimentelor, nu doar la numarul de calorii. 

La tineri si adulti cu diabet insulino-dependent
• Pentru a reduce riscurile de boli cardiovasculare, ia in calcul continutul de grasimi saturate si trans. 
• In cazul persoanelor cu tensiune arteriala crescuta, e necesar sa se urmareasca nivelurile de sodiu. Cauta produsele alimentare cu mai putin sodiu.

Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania, everydayhealth.com. Foto: Shutterstock
Inapoi la categorie

Citeste si
Ce inseamna un plan alimentar in diabet
Vegetarian cu diabet: cum iti planifici mesele?
Ce inseamna „o portie” in meniul pentru diabetici?
Carbohidrati, indice glicemic si incarcatura glicemica. Cei trei parametri ai planificarii meselor in diabet