Ce trebuie sa stii despre grasimi
In ultimii ani, consumul de grasimi in exces a fost permanent pus la zid din cauza faptului ca poate duce la boli cardiovasculare grave, principala cauza de deces din lume. Insa e vorba doar despre exces, pentru ca grasimile fac parte din nutritia de baza a organismului uman care nu poate functiona in lipsa acestora.
Si cu atat mai mult in prezenta unei boli precum diabetul, trebuie sa-ti supraveghezi dieta si sa incluzi grasimile in alimentatia zilnica.
De ce sunt importante grasimile?
Alaturi de proteine si carbohidrati, grasimile fac parte din nutrientii esentiali necesari mentinerii sanatatii si prevenirii imbolnavirilor grave.
Rolul grasimilor in organism este unul complex: in primul rand, protejeaza organele, reprezinta rezerve de energie si ajuta proteinele sa-si faca treaba in corp. In plus, in grasimi sunt stocate vitaminele liposolubile A, D, E si K.
Insa dincolo de beneficiile grasimilor, trebuie sa fii atent sa optezi preponderent pentru grasimile sanatoase. Daca nu le poti evita pe cele nesanatoase, macar consuma-le in cantitati mici. Insa orice tip de grasime ai avea in farfurie, ai grija la calorii, pentru ca un gram de grasime are 9 calorii, fata de proteine si carbohidrati care au cam 4 calorii pe gram.
Care este necesarul zilnic de grasimi?
Grasimile trebuie sa reprezinte 30 la suta din necesarul alimentar zilnic. Dintre acestea, maximum 10 la suta trebuie sa fie grasimi saturate, mai putin de 10 la suta grasimi polinesaturate si mai mult de 10 la suta grasimi mononesaturate si acizi grasi Omega 3.
Care sunt grasimile sanatoase?
Dintre grasimile sanatoase fac parte cele mononesaturate, cele polinesaturate si acizii grasi de tip Omega 3.
Grasimile mononesaturate se gasesc in nuci si uleiuri de nuci, masline si ulei de masline, seminte de susan, ulei de rapita, avocado.
Grasimile polinesaturate se gasesc in uleiul de floarea-soarelui, uleiul de porumb, semințe de dovleac și ulei de dovleac și in maioneză.
Acizii grași de tip Omega 3 se găsesc în peștele gras: sardine, macrou, hering, somon, scrumbie, ton, dar și în vegetale precum semințele de in, tofu, alune, ulei de rapita. Ideal ar fi să consumi preponderent aceste grăsimi, dar sa ai grija la cantitati pentru ca au extrem de multe calorii.
Care sunt grasimile nesatoase?
Dintre grasimile nesanatoase, fac parte grasimile saturate si grasimile trans, care se gasesc in multe alimente procesate.
Trebuie sa stii ca din cauza diabetului, ai un risc crescut de boli cardiovasculare, iar grasimile nesanatoase maresc suplimentar acest risc.
De aceea, ar trebui sa consumi cu extrem de multa masura carnea grasa, de porc, vita sau oaie. Grasimile saturate se gasesc mai ales in preparatele de porc, oaie, vita, salam, carnati, crenvursti, unt, smantana, branzeturi grase, in frisca, ciocolata, ulei de palmier, unt de cocos si in pielea pasarilor de curte.
Specialistii te sfatuiesc ca grasimile saturate sa reprezinte mai putin de 10 la suta din dieta ta zilnica, adica cel mult 20 de grame. Citeste cu atentie orice eticheta pentru a le descoperi si consuma in cantitati foarte mici sau chiar deloc.
Cat despre grasimile trans, acestea sunt continute de multe alimente procesate de pe piata si rezulta din transformarea grasimilor lichide in grasimi solice, proces numit hidrogenare. Contin grasimi trans: cartofii prajiti, margarina, produsele de patiserie, biscuitii, prajiturile. Atentie la etichete si fereste-te de uleiurile hidrogenate.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanta grasa, foarte importanta pentru organism si se imparte in colesterol bun-HDL si colesterol rau-LDL. Grasimile bune contribuie la scaderea colesterolul rau, in timp de grasimile trans duc la cresterea acestuia.
Organismul uman produce colesterol, dar mare parte se obtine din alimentatie. Alimentele bogate in colesterol sunt lactatele grase, galbenusul de ou, ficatul si alte organe si carnea grasa.
Sfatul specialistilor este sa nu depasesti 300 de mg pe zi de colesterol din dieta. Asa ca nu uita sa cercetezi cu atentie etichetele!
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie Roche Diabetes Care Romania. Foto: Shutterstock
Inapoi la categorie