Importanta consumului de legume fara amidon

Legumele fara amidon ar trebui sa fie primele pe lista alimentelor pe care sa le consumi zilnic, mai ales in cazul in care ai diabet. Verzi, rosii, galbene, albe sau mov, legumele proaspete sau gatite cat mai simplu, ar trebui sa fie pe masa intregii familii, iar de beneficiile lor sa se bucure de la copiii aflati la varsta diversificarii pana la seniori

De ce sunt importante legumele fara amidon?

Legumele fara amidon sunt vedetele alimentelor: au un volum mare, cu un numar mic de calorii, pot fi consumate de oricine, in cantitati generoase pentru ca au vitamine, fibre, fitonutrienti, substante benefice care scad riscul de boli grave, mentin sanatatea organismului si usureaza digestia. In plus, cantitatea moderata de carbohidrati le face numai bune de consumat de catre persoanele cu diabet. 

Care sunt cele mai bune legume fara amidon?

Rosii, ardei, castraveti, dovlecel, telina, ceapa, usturoi, praz, vinete, morcovi, varza, broccoli, fasole verde, ridichi, ciuperci, conopida, varza de Bruxelles, andive, sparanghel, anghinare, frunze verzi de tot felul, toate reprezinta baza alimentatiei sanatoase. 

Cel mai bine este sa le consumi proaspete, insa nu exclude variantele congelate cand a trecut sezonul lor. Daca le gatesti, prepara-le fierte sau la abur, sau opteaza pentru conservele cu cat mai putina sare. Le poti scurge sau poti renunta la apa in care au stat pentru a reduce cantitatea de sare. Ideal ar fi sa consume 3-5 portii pe zi, dar cu cat mai multe cu atat mai bine.

Trucuri pentru a detecta carbohidratii

Carbohidratii nu lipsesc din legumele fara amidon: sunt cam 5 grame la o ceasca de legume crude si la jumatate de legume fierte. Au insa si multe fibre, ceea ce-I face perfecti pentru consum.

Proportiile ideale din farfurie

La capitolul ”legume”, farfuria trebuie sa fie umpluta generos: jumatate din ea, trebuie sa abunde in legume fara amidon. Alege-le din categorii diferite de culori si adauga un sos din iaurt pentru un plus de savoare.

Ce trebuie sa stii despre indicele glicemic

Legumele care nu au amidon au un indice glicemic foarte mic si de aceea, nu trebuie sa-ti faci griji in privinta lor. Sunt oricand o optiune inspirata pentru mic dejun, gustare, pranz sau cina, alaturi de o carne slaba, sau un ou fiert. 


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie Roche Diabetes Care Romania.

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce trebuie sa stii despre grasimi
De ce e bine sa consumi proteine
Ce trebuie sa stii despre nutritie daca ai diabet
Hidratarea corecta a organismului cand ai diabet