Cum calculezi carbohidratii in regimul alimentar pentru diabet
Alimentele diferite (chiar cu acelasi numar de carbohidrati) afecteaza nivelul de zahar din sange in moduri diferite. Glicemia depinde nu numai de tipul si cantitatea de carbohidrati mancati, ci si de insulina sau medicamente luate, ori de nivelul de activitate fizica.
Tine-ti evidenta meselor si medicatiei
Un jurnal alimentar te poate ajuta intr-o masura foarte mare, cel putin in primii ani de la diagnostic.
Medicul poate lucra cu tine conform acestui jurnal si pentru a-ti corecta medicatia sau pentru a remarca in ce fel reactionezi tu personal la anumite alimente ori la insulina. In plus, jurnalul alimentar este o metoda foarte buna de autocunoastere.
Daca, de exemplu, observi ca glucoza din sange este mai mare dupa ce mananci cartofi, atunci iti poti planifica o schimbare a portiei data viitoare cand mananci cartofi sau poate a dozei de insulina.
Nu te condamna daca ai facut o greseala in numararea carbohidratilor. La inceput oricum aceasta sarcina pare stresanta, iar la un moment dat poate deveni chiar coplesitoare. Nu te da insa batut si in curand vei remarca o obisnuinta a calcularii portiilor. Aminteste-ti ca gestionarea diabetului inseamna mai mult decat a ne gandi la mese. Invatarea lucrurilor despre carbohidrati este importanta deoarece acestia au efectul cel mai direct asupra glucozei din sange.
Cate glucide trebuie consumate zilnic?
In caietul de autocontrol ar trebui sa exista un tabel cu repartitia glucidelor pe mese. Dieteticianul tau va completa gramele de glucide corespunzatoare fiecarei mese sau gustari. Strategia de tratament se bazeaza pe consumul unor cantitati constante de glucide. Acest lucru este necesar pentru mentinerea unor valori glicemice bune. Repartitia glucidelor prezentata mai jos este un exemplu. Medicul diabetolog va discuta cu tine cum trebuie repartizate glucidele in cazul tau.
Exemplu de repartitie a glucidelor / grame:
mic dejun – 20 g
gustare – 10 g
pranz – 30 g
gustare – 10 g
cina – 20 g
gustare – 10 g
Alimente care contin glucide
Painea, in special cea alba, este un aliment care contine o cantitate mare de glucide. Alte alimente care fac parte din aceasta categorie sunt:
• toate tipurile de paine, orezul, pastele fainoase, fulgii de porumb;
• cartofii, porumbul dulce;
• laptele si unele produse lactate;
• toate soiurile de fructe, inclusiv fructele uscate;
• glucoza si zaharul sub toate formele, bauturi indulcite cu zahar;
• prajituri, ciocolata, dulciuri;
• gem, marmelada, miere.
Aceste alimente pot creste glicemia.
Gradul de prelucrare al alimentelor este important, deoarece, de exemplu, sucul de mere creste glicemia mult mai rapid decat un mar. Cartofii piure, cresc glicemia mult mai rapid decat cartofii prajiti. Sucurile cresc, de asemenea, glicemia. Un aspect important ce trebuie mentionat este acela ca fructele si laptele au un efect mult mai redus asupra glicemiei decat painea, cartofii si orezul.
Calculul glucidelor
Pentru a-ti calcula doza de insulina necesara invata sa identifici cantitatile de alimente care vin cu un echivalent de 10 g glucide (fara a calcula fibrele). Astfel, de exemplu, o jumatate de chifla sau o jumatate de felie de paine de secara au 10 g glucide.
Pentru fiecare 10 g glucide e nevoie sa iti injectezi 1 unitate insulina regular (deci, daca mananci doua mere mici, trebuie sa iti injectezi 2 unitati de insulina). Necesarul de insulina poate fi diferit de la o persoana la alta si, de aceea, este foarte important sa discuti cu asistentul tau nutritionist.
Mai jos ai cantitatile de alimente care contin 10 g glucide.
Alimente si cantitati cu 10 grame de glucide:
Lapte si produse lactate
1 pahar lapte – 200 ml
1 pahar iaurt – 200 ml
1 pahar lapte batut – 200 ml
Paine si produse de panificatie
1/2 chifla – 20 g
1/2 corn – 30 g
1-2 felie felie paine neagra – 25 g
1/2 felie paine de secara – 25 g
1 felie paine prajita – 25 g
1 felie paine alba – 20 g
1/2 felie paine de grau si secara – 20 g
2 pesmeti – 15 g
5 biscuiti – 15 g
15 sticksuri – 15 g
Fainuri si paste
1 lingura faina – 15 g
2 linguri fulgi de porumb – 15 g
1 lingura orz – 15 g
1 lingura arpacas – 15 g
1 lingura boabe ovaz – 15 g
1 lingura fulgi de ovaz – 15 g
1 lingura mei – 15 g
1 lingura malai – 15 g
1 lingura pesmet – 15 g
1 lingura fiertura de cereale – 15 g
1 lingura orez nefiert – 15 g
2 linguri orez fiert – 45 g
1 lingura boabe de secara – 15 g
1 lingura faina de secara – 15 g
paste fainoase, nefierte – 15 g
paste fainoase, fierte – 45 g
1 lingura boabe de grau – 15 g
1 lingura faina de grau – 15 g
1 lingura gris – 15 g
Cartofi, produse din cartofi si legume
1 cartof (marime medie) – 65 g
cipsuri din cartofi – 25 g
1 lingura fulgi de cartofi – 15 g
2 linguri cartofi piure – 75 g
castane comestibile – 30 g
1/2 galusca – 45 g
2 crochete – 35 g
3 linguri porumb dulce – 65 g
porumb pe stiulete – 100 g
cartofi prajiti – 35 g
Fructe (*= cu sambure sau coaja)
1 felie ananas* – 140 g
1 mar mic * – 90 g
1 medie portocala* – 150 g
2-3 caise* – 110 g
1/2 banana* – 70 g
1 mica para* – 90 g
7 linguri coacaze negre – 140 g
8 linguri mure – 140 g
10 capsuni – 160 g
1 smochina* – 80 g
rodie* – 170 g
8 linguri zmeura – 150 g
7 linguri soc – 140 g
7 linguri coacaze – 140 g
cirese* – 90 g
1 kiwi mare* – 110 g
2 mandarine* – 150 g
mango* – 110 g
pepene galben * – 100 g
1/2 grapefruit* – 170 g
1 piersica* – 120 g
4 prune* – 90 g
7 linguri afine – 140 g
1 gutuie* – 140 g
6 linguri agrise – 120 g
pepene verde* – 270 g
12 struguri – 70g
Sucul proaspat de fructe se calculeaza ca si aceeasi cantitate de fructe. Aproximativ 100 ml din sucurile de fructe din comert (100% naturale, fara alte substante adaugate) contin aproximativ 10 g glucide.
Indicele glicemic (IG) al alimentelor
Indicele sau indexul glicemic (IG) al unui aliment se refera la puterea acestuia de a creste glicemia, dupa consumul unei cantitati de 100 g de glucide din acel aliment, raportat la consumul a 100 g de glucoza sau de paine alba. Practic, alimentul de referinta este glucoza, care se considera ca are un IG de 100%.
Aceeasi cantitate de glucide, provenita din alimente diferite, mareste in mod diferit glicemia. Cu cat IG al unui aliment este mai mic, cu atat glicemia creste mai putin.
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org); Materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania; webmd.com. Foto: Shutterstock
Inapoi la categorie