De ce nu pot sa fac sport daca am cetone in organism?

Dupa ce ai terminat de mancat, grasimile sunt digerate in stomac si transformate in reserve de acizi grasi. Acesti acizi grasi sunt absorbiti apoi in sistemul sanguin sau depozitati in organism. 

In momentul in care incepi sa faci sport, corpul tau se foloseste de doua tipuri de “combustibil” – zaharurile si acizii grasi din organism – pentru a genera energie.

Acest lucru functioneaza in felul urmator: stimulat de forta pe care muschii tai o exercita atunci cand faci exercitii fizice, organismul tau elibereaza glucoza in sange, dar nu ajunge la muschi daca nu ai suficienta insulina in organism care sa “deschida” usile celulelor muschilor tai pentru a primi glucoza. 

Corpul tau apeleaza apoi, ingenios, la surse alternative de combustibil – acizi grasi liberi – pentru a ajuta la energizarea muschilor tai, din moment ce nu pot ajunge la glucoza. Utilizarea acestor acizi grasi duce la un efect secundar si anume la producerea de cetone. Aceste cetone se acumuleaza in sange ajungand, de asemenea, si in urina. 

Prezenta cetonelor in organism este numita “cetonurie”, iar deshidratarea si cresterea nivelului acestor cetone poate duce la “cetoacidoza”, o complicatie destul de grava despre care este bine sa stii mai multe ca sa o previi.

Atunci cand suferi de diabet zaharat de tip 1, prezenta cetonelor in organism reprezinta o lipsa periculoasa de insulina si o necesitate imediata a acesteia, astfel ca exercitarea  unui sport atunci cand ai cetone in sistem, va duce doar la arderea mai multor grasimi si la cresterea numarul acestor “inamici”, respectiv a cetonelor, ceea ce nu este recomandabil pentru sanatatea ta.


Sursa: joslin.org

Inapoi la categorie

Citeste si
Ai diabet? Ce trebuie sa stii inainte de a face sport
De ce este activitatea fizica atat de importanta cand suferi de diabet?
Diabetul si sportul: cand sa-ti monitorizezi nivelul de zahar din sange
De ce imi scade uneori glicemia după sport? De ce variaza glicemia cand fac sport?