Mituri despre diabet

Multi oameni cred ca zaharul si supararile sunt de vina pentru ca se imbolnavesc de diabet – boala secolului 21-  insa specialistii nu sunt de aceeasi parere. De asemenea, diabetul este privit ca o boala fatala si foarte greu de tinut sub control, or acest lucru nu este deloc adevarat. 

Pentru a lamuri situatia, separam in cele ce urmeaza miturile de adevar si iti spunem care sunt prejudecatile la care trebuie sa renunti.

Dulciurile favorizeaza instalarea diabetului 

Aceasta afirmatie nu este adevarata, dar nici intru totul falsa. Diabetul de tip 1 (diabet juvenil) apare, de regula, la varste mai tinere si se instaleaza din cauza unei anomalii care face ca pancreasul sa nu secrete suficienta insulina, deci dulciurile nu au nicio legatura.

In schimb, diabetul zaharat de tip 2 se instaleaza din cauza stilului de viata modern, marcat de alimentatia bogata in grasimi, lipsa de miscare si stres. Obezitatea este un factor de risc major in aparitia diabetului zaharat de tip 2, insa nu neaparat dulciurile sunt cele care duc la acumularea kilogramelor, ci mai degraba cantitatea mare de alimente bogate in calorii consumata zilnic. Studiile arata totusi ca exista o legatura intre consumul de bauturi dulci acidulate si instalarea diabetului de tip 2.

Din acest motiv, Asociatia Americana de Diabet recomanda evitarea sau limitarea consumului de sucuri carbogazoase, energizante, ceaiuri indulcite sau sucuri „naturale”de fructe din comert. Astfel de bauturi cresc nivelul de zahar din sange si vin la pachet cu calorii din belsug. De exemplu, 300 de militri de suc acidulat indulcit are peste 150 de calorii si aproximativ 40 de grame de carbohidrati, similar cu cantitatea de carbohidrati continuta de 10 lingurite cu zahar.

Carbohidratii trebuie eliminati din dieta persoanei cu diabet

Din contra, carbohidratii sunt un element esential in orice regim alimentar echilibrat, indiferent ca ai diabet sau esti perfect sanatos. Painea din cereale integrale, pastele, orezul, cartofii, mazarea, porumbul, fasolea, fructele si iaurtul sunt surse sanatoase de carbohidrati dar trebuie avut in vedere totusi ca excesul duce la cresterea glucozei din sange, deci moderatia este cuvantul de ordine.

Cantitatea zilnica recomandata este intre 120 si 200 de grame (45-60 de grame la fiecare masa), insa aceasta trebuie stabilita de medic, in functie de stadiul de evolutie a diabetului si de modul in care reusesti sa tii sub control glicemia. Asadar, atentie la portii si fuga la medic daca nu stii exact ce si cat ar trebui sa mananci!

Proteinele sunt mai bune decat carbohidratii in regimul pentru diabet

Pentru ca alimentele bogate in carbohidrati pot duce la cresterea glicemiei, ai putea fi tentat sa ii elimini de tot din regim si sa ii inlocuiesti cu mai multe proteine. Dar atentie, ai grija sa alegi proteine de calitate!

Daca alegi doar alimente bogate in proteine de origine animala, cum este carnea de porc de exemplu, aduci in organism si o cantitate mare de grasimi saturate, periculoase pentru sanatatea inimii.

Ai de ales intre numeroase alte alimente bogate in proteine de calitate, cum ar fi ouale, semintele, nucile, soia, iaurtul, fasolea, nautul sau lintea. Discuta cu medicul tau diabetolog, acesta iti poate explica de cate proteine are nevoie organismul tau.

Fructele, interzise in diabet

Fructele contin antioxidanti, fibre, vitamine si minerale esentiale, dar si carbohidrati, deci zaharuri, care ar putea sa creasca glicemia. Ele nu trebuie excluse de tot din regim, dar trebuie alese acele fructe cu indice glicemic redus, cum ar fi merele, ciresele, prunele, piersicile, capsunile, grepfrutul si portocalele.
Chiar daca sunt permise in regimul persoanelor cu diabet, astfel de fructe trebuie consumate cu moderatie. Pentru a scapa de nelamuriri, intreaba-l pe medicul tau care este cantitatea de fructe pe care o poti consuma si cat de des, astfel incat sa nu ai probleme. 

Medicamentele pentru controlul glicemiei pot „acoperi” greselile alimentare

FALS – daca faci injectii cu insulina, nu inseamna ca poti manca orice si oricat, in ideea ca poti regla dozajul astfel incat glicemia ta sa nu o ia razna. De asemenea, nu incerca sa-ti adaptezi doza de medicamente pe ghicite, in functie de cantitatea de carbohidrati consumata.
Doar medicul este cel in masura sa hotarasca doza optima de medicamente, deci daca ai nelamuriri, fa o programare la cabinet si afla care este cea mai buna solutie pentru tine.

Trebuie sa renunti la mancarurile preferate

Chiar daca ai diabet, asta nu inseamna ca vei fi nevoit sa dai uitarii micile tale placeri culinare. Impreuna cu nutritionistul poti gasi metode prin care poti include in regimul zilnic si alimentele care iti plac.
Trebuie totusi sa fii pregatit sa mai renunti la prajeli, care nu sunt deloc sanatoase, in schimbul alimentelor facute la cuptor, sa mananci portii mai mici si sa nu te mai „recompensezi” cu dulciuri sau alte alimente care iti fac rau atunci cand reusesti sa te tii de regimul stabilit.

...si sa consumi alimente speciale

Nu exista mancare speciala pentru persoanele cu diabet, ci doar planuri alimentare sanatoase. Acestea pot fi urmate atat de bolnavii de diabet cat si de oamenii perfect sanatosi.

Regimul alimentar consta in evitarea pe cat posibil a alimentelor bogate in grasimi saturate, zahar si sare si consumul de alimente care conțin proteine sanatoase (carne de pui, curcan, peste, lapte, branza, iaurt, oua), legume verzi, cereale integrale, grasimi sanatoase si fructe.
Evita sa consumi prea multe alimente dietetice din comert pentru ca nu sunt toate asa sanatoase cum crezi, sunt mai scumpe, unele au destule calorii si pot avea efect laxativ din cauza indulcitorilor naturali (eritritol, isomalt, lactitol, maltitol, manitol, sorbitol, xylitol). De asemenea, daca ai dubii legate de indulcitori precum zaharina, stevia, sucraloza sau aspartamul, intreaba-ti medicul care este cel mai potrivit pentru tine.

Diabetul este contagios

Desigur că acest mit este fals. Chiar daca nu se cunoaste cu precizie cauza pentru care unii oameni fac diabet, cert este ca aceasta boala nu se transmite precum raceala sau gripa. Exista insa sanse ca diabetul sa fie mostenit genetic, in special diabetul de tip 2, dar cel mai important factor de risc ramane stilul de viata nesanatos. 

Persoana cu diabet, mai expusa riscului de a dezvolta si alte boli

Daca este tinut sub control cu regim alimentar adecvat si se urmeaza intocmai tratamentul recomandat de medicul diabetolog, diabetul nu reprezinta un factor de risc pentru aparitia altor boli. In caz contrar, sistemul imunitar are de suferit, rezistenta la infectii nu este la fel de puternica si pot aparea complicatii la nivelul rinichilor, retinei, a nervilor si a vaselor de sange.

Exista prea multe reguli intr-un regim alimentar pentru diabet

Daca ai diabet zaharat, trebuie sa-ti planifici mesele si sa fii atent la alimentele pe care le consumi, dar ideea generala nu este complicata. O sa vrei ca sa-ti mentii nivelul glicemiei cat mai aproape de limitele normale, deci vei alege alimente care se potrivesc cel mai bine cu activitatile tale si cu medicamentele pe care le iei.

Va trebui sa faci ajustari in meniul tau? Foarte probabil ca da, insa noua modalitate de a manca inseamna un regim alimentar sanatos si poate sa nu te solicite atat de mult pe cat crezi, mai ales daca intelegi regulile de baza ale nutritiei.


Surse: webmd.com, Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org). Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum depasesti frica de injectii
Vizita la medic
Sarcina si diabetul – ce trebuie sa stie o femeie cu diabet inainte de a ramane insarcinata
Sfaturi pentru a evita complicatiile diabetului