Sarcina si diabetul – ce trebuie sa stie o femeie cu diabet inainte de a ramane insarcinata

Se stie astazi ca solutia pentru o sarcina sanatoasa in cazul unei femei diagnosticate cu diabet de tip 1 sau 2 inainte de a ramane insarcinata este pastrarea nivelului glicemiei in limitele normale indicate de medic, atat pe perioada dinaintea sarcinii cat si in timpul sarcinii.

In ciuda progreselor din medicina, copiii ale caror mame sufera de diabet pot avea un risc mare de a se naste cu malformatii congenitale, mai ales daca boala nu este tinuta sub control prin tratament corespunzator. 

Nivelurile crescute de zahar din sange si cetonele (substante chimice care se formeaza atunci cand corpul tau descompune grasimea pentru a produce energie si care pot fi toxice) trec prin placenta si ajung la fat, astfel ca riscul de malformatii si avort spontan creste semnificativ. Pericolul este major mai ales in primul trimestru de sarcina, perioada in care se dezvolta in intregime organele fatului.

Riscurile in sarcina in cazul diabetului

Iata care sunt riscurile ce pot aparea la mama si fat atunci cand glicemia este prea mare in timpul sarcinii:

● Pericole pentru fat – nastere prematura, avort, malformatii congenitale, macrosomia (greutate mare la nastere), hipoglicemie, icter, dificultati in respiratie.

● Pericole pentru gravida – agravarea problemelor oculare si renale, infectii ale vezicii urinare, preeclampsie (hipertensiune arteriala si exces de proteine in urina), nastere dificila.

Pentru ca primele saptamani de sarcina sunt atat de importante pentru sanatatea bebelusului, este recomandat sa planifici din timp sarcina, astfel incat sa aduci glicemia la valori corecte. Medicii recomanda ca valorile zaharului din sange sa fie normale cu cel putin trei pana la sase luni inainte de conceptie, astfel incat sa nu existe probleme cu sarcina. Aceste valori sunt 60-119 mg/dl (pe nemancate) si 100-149 mg/dl (la o ora dupa masa), dar variaza in functie de caz, deci trebuie consultat medicul. 

Pe langa mentinerea in limite normale a glicemiei, este important sa iti formezi cateva obiceiuri pentru o viata sanatoasa (renuntarea la fumat, evitarea stresului, sedentarismului, alcoolului si a alimentelor procesate, cu multe grasimi), pentru a preveni aparitia complicatiilor diabetului.

Un test foarte important pe care trebuie sa il faci inainte de ramane insarcinata este cel al hemoglobinei glicozilata (HbA1c), care ofera medicului o medie a valorilor glicemiei pe ultimele 3 luni. De asemenea, poate fi necesara o evaluare generala care vizeaza complicatii precum hipertensiunea arteriala, afectiuni ale inimii, rinichilor sau lezarea ochilor. Daca suferi de diabet  tip 1, e foarte posibil ca medicul sa solicite anumite analize si pentru tiroida.

Este foarte important sa ii comunici medicului medicamentele pe care le iei, inclusiv vitaminele si alte suplimente, pentru ca acestea sa nu puna in pericol sarcina. Tratamentul pentru diabet si ale sale complicatii sunt, de regula, contraindicate in sarcina. Acestea includ administrarea statinelor, a inhibitorilor de ACE (enzima de conversie a angiotensinei, un hormon care are efect constrictor asupra arterelor) si terapiile non-insulinice.  

Trebuie mentionat ca daca nu doresti sa ramai insarcinata si suferi de diabet, metodele contraceptive pe care le ai la dispozitie sunt aceleasi ca in cazul unei persoane sanatoase si nu prezinta contraindicatii. Medicul te poate sfatui care este cea mai buna metoda contraceptiva in functie de istoricul medical, starea de sanatate actuala si, desigur stilul de viata personal. 


Sursa: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), WebMd.com. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum depasesti frica de injectii
Mituri despre diabet
Vizita la medic
Sfaturi pentru a evita complicatiile diabetului