Alimentatia in sarcina: indicatii generale pentru persoanele cu diabet gestational

O alimentatie corecta in sarcina este vitala pentru sanatatea ta si a viitorului bebelus. Practic, dezvoltarea corecta a fatului dar si mentinerea organismului matern in stare optima de functionare depind de nutrientii pe care ii consumi, de programul de masa, de evitarea unor alimente nocive dar si de mentinerea greutatii in limite normale. 

Cand vorbim despre planificarea meselor, vorbim despre lista de cumparaturi din care sa nu lipseasca alimentele de baza, despre o atenta monitorizare a cantitatii de carbohidrati si a tipului de carbohidrati consumati, de un program de 3 mese echilibrate si 2-3 gustari, practic de un jurnal alimentar care oricand poate fi expus medicului, in functie de necesitati.

Evident ca orele de masa se stabilesc in functie de programul individual, dar se recomanda ca micul dejun nu sa nu fie luat mai tarziu de ora 8:30, iar urmatoarea masa trebuie luata la 2 - 2,5 ore dupa micul dejun. Pauzele dintre mese nu ar trebui sa fie mai mari de 3 ore.

Despre calorii si glicemie

Pentru orice femeie, sarcina inseamna kilograme in plus. Insa aceastea trebuie sa se mentina in anumite limite, atat pentru sanatatea ta cat si a viitorului bebelus. In plus, una din misiunile tale importante este sa-ti mentii glicemia in parametri normali, pentru ca bebelusul sa se dezvolte corect si normal. 

Acest lucru este posibil daca ai grija la numarul total de calorii consumat in 24 de ore, la carbohidrati si la programul de mese. In plus, trebuie sa soliciti sfatul medicului tau curant sau al nutritionistului, specialistii care iti vor stabili regimul alimentar in functie de trimestrul de sarcina, de greutatea ta, inaltime, varsta si tipul de activitatea fizica pe care il ai.

Ce-ti vor spune specialistii

Specialistii in nutritie iti vor da cateva sfaturi importante in privinta meselor. Iti vor calcula numarul de calorii optim, pe cel de unitati glucidice, iti vor sugera un program de mese, orele optime pentru acestea si cantitatea de alimente recomandate. Trebuie sa stii ca numarul de kilograme luate in sarcina trebuie sa fie intre 8 si 12, in functie de greutatea corporala initiala. 

Alimentatia pe trimestre

Trimestrul 1 de sarcina

Trebuie sa stii ca in primul trimestru de sarcina, cantitatea de alimente consumate nu trebuie sa creasca. In schimb, alimentatia ta trebuie sa fie bogata in surse de acid folic, substanta esentiala pentru dezvoltarea fatului, a carei absorbtie este facilitate de vitaminele B6, B 12 si H. 

Pentru un aport optim de acid folic, ar trebuie sa consumi plante verzi: varza, spanacul, salata verde rucola, patrunjel, broccoli, fasolea verde, varza de Bruxelles, sparanghel), leguminoase (naut, fasole, mazare), cerealele integrale, fructe precum bananele, portocalele, dar si nuci, seminte de floarea-soarelui, germeni de grau. 

Aportul alimentar trebuie dublat de administrarea de tablete de acid folic, pentru ca dieta nu asigura necesarul fatului. Tot in primele luni de sarcina, din dieta ta nu trebuie sa lipseasca alimentele bogate in vitamina B6, care combate starile de greata. Aceasta se gaseste in carne (porc, vita, vitel, miel), oua, nuci, seminte de floarea-soarelui, avocado, ardei, spanac, orez brun, tarate, boabe de soia, terci de ovaz. 

Trimestrele 2 si 3 de sarcina

Dupa primul trimestru de sarcina, trebuie sa iei in calcul cresterea aportului alimentar, insa nu trebuie sa mananci ca pentru doi. E suficient daca iti cresti aportul caloric cu 200-500 de calorii pe zi. 

Acum, tu si bebelusul tau aveti nevoie de proteine calciu, fier, zinc, iod, de mai multi acizi grasi omega-3, vitamina C, de mai mult acid folic si mai multe vitamine din grupa B, necesare pentru dezvoltarea celule nervoase, a muschilor, oaselor si a altor tesuturi. Astfel, din meniul tau nu trebuie sa lipseasca legumele verzi, carnea slaba si in special carnea de vita pentru continutul de fier, vegetalele crude bogate in vitamina C care faciliteaza absorbtia fierului si intareste sistemul imunitar al mamei. 

Pentru aportul corect de calciu, asigura-ti doza zilnica de iaurt, chefir, sana, lactate slabe, dar bogate in pretiosul mineral. O cana de lapte este perfecta si pentru neutralizarea arsurilor stomacale care pot fi prevenite si prin consumul de migdale si seminte de dovleac.

Ce alimente trebuie sa eviti in sarcina

In primul rand, nu trebuie sa consumi deloc alcool, pentru a feri bebelusul de sindromul alcoolismului fetal care poate da dezvoltare intarziata, disfunciii cerebrale, IQ scazut, deficit de atentie si capacitate redusa de invatare, tulburari psihice, probleme cardiace. 

Apoi evita cu orice pret bauturile carbogazoase indulcite din cauza zaharului care creste mult glicemia, a dioxidului de carbon, care poate produce arsuri, a colorantilor artificiali si benzoatului de sodiu, care irita mucoasa stomacului si tractul gastro-intestinal. Unele bauturi carbogazoase contin acid ortofosforic, care perturba absorbtia calciului. 

In plus, fereste-te sa bei ceai si cafea tare. Cofeina nu face bine decat femeilor insarcinate cu tensiune scazuta pentru ca le poate ajuta sa scape de migrene.

De asemenea, trebuie sa eviti consumul de carne cruda, peste crud si fructe de mare nepreparate pentru ca pot contine microorganisme care dau boli precum toxoplasmoza sau listerioza. Acestea sunt periculoase pentru fat, pentru ca pot duce la tulburari ale sistemului nervos, nastere prematura, infectii sau leziuni neurologice la noul-nascut. 

Iar ca regula generala, alimentatia ta nu trebuie sa contina produse care contin coloranti, conservanti, potentiatori de aroma, multa sare, dulciuri cu indulcitori artificiali, fast food. 

Incearca sa mananci alimentele preparate cat mai simplu, fierte, la cuptor si sa limitezi consulmul de alimente prajite, pane, foarte picante sau foarte sarate. 


Articol adaptat dupa materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania.

Inapoi la categorie

Citeste si
Substantele nutritive care nu trebuie sa lipseasca in sarcina
Greutatea in sarcina cu diabet gestational si slabitul dupa nastere
Principalele tipuri de alimente care influenteaza glicemia in diabetul gestational
Top reguli pentru o dieta sanatoasa