Greutatea in sarcina cu diabet gestational si slabitul dupa nastere

Desi ti-ai dori sa-ti pastrezi silueta in timpul sarcinii, trebuie sa stii ca acest lucru este posibil pana la un punct. 

Daca la inceputul sarcinii, este posibil ca nimeni sa nu observe la tine ca ai pus cateva sute de grame sau poate doua, trei kilograme, spre mijlocul si finalul sarcinii, kilogramele in plus nu mai pot trece neobservate. Insa numarul acestora nu trebuie sa-ti scape de sub control pentru sanatatea ta ta si a bebelusul.

Cat trebuie sa te ingrasi in sarcina?

Raspunsul difera de la o persoana la alta si depinde de greutatea ta de dinainte de sarcina, de evolutia sarcinii si de tipul acesteia-simpla sau multipla. 

In mod normal, adica la o greutate corporala normala inainte de sarcina, numarul de kilograme dobandite in sarcina trebuie sa varieze intre 11 si 15 Kg. 

Astfel, in primul trimestru, adica in primele trei luni de sarcina, creşterea in greutate este de 1-2 kg, iar in urmatoarele luni, de aproximativ 0,5 kg/saptamana. 

Evident, daca inainte de sarcina viitoarea mamica avea un surplus de greutate atunci numarul kilogramelor acumulate in mod normal in sarcina va fi mai mic. O atentie deosebita ar trebui acordata  femeilor supraponderale sau obeze in privinta controlului cresterii in greutate pe durata sarcinii.

In cazul in care medicul constata doua situatii nu tocmai normale, greutatea prea mica sau prea mare a mamei pe durata sarcinii, atunci aceasta trebuie atent monitorizata. In plus, alimentatia trebuie sa fie una corecta, sa contina principiile nutritive de baza, cantitati rezonabile de alimente, un plan alimentar atent elaborat care sa asigure sanatatea mamei si a fatului.

Ce inseamna kilogramele in plus din timpul sarcinii?

Din totalul kilogramelor in plus luate in sarcina, bebelusul reprezinta in medie 3, 5 kilograme, placenta inre 0,9 si 1,5 kg, cresterea in volum a glandelor mamare intre 0,9 si 1,5 kilograme, cresterea volumului de sange 1, 8 kilograme, tesutul adipos pentru nastere si alaptare intre 2,3 si 4 kg, iar greutatea uterului intre 0,9 si 2,3 kilograme.

Greutatea in timpul sarcinii in functie de indicele de masa corporala

Indicele de masa corporala (IMC=greutatea (kg)/inaltimea la patrat(m) este un instrument de evaluare a starii normoponderale. In functie de acesta, specialistii au cateva recomandari privind kilogramele luate in sarcina. 

Astfel, femeile cu IMC sub 18, 5, considerate subponderale, ar trebui sa ia in greutate intre 12, 5 si 18 kilograme, cele cu IMC intre 18, 5 si 24,9, cu o greutate normala, ar trebui sa ia intre 11, 5 si 16 kilograme, cele cu IMC intre 25 si 29, 9, cu exces ponderal, ar trebui sa ia intre 7 si 11, 5 kilograme. Persoanele cu IMC mai mare de 30, diagnosticate cu obezitate, ar trebui sa ia in greutate doar intre 5 si 9 kg.

Care sunt semnele care ar trebui sa puna pe ganduri viitoarele mame?

Prea multe kilograme sau prea putine. Acestea sunt semnele care ar trebui sa alerteze viitoarele mame. Daca te ingrasi prea putin, exista riscul sa nasti prematur sau sa ai un bebe foarte mic. 

Daca insa kilogramele se acumuleaza repede si sunt multe, exista riscul sa dai nastere unui bebelus foarte mare si sa fie nevoie de cezariana. De asemenea, exista riscul de preeclampsie daca iei in greutate un kilogram pe saptamana, iar aceasta este asociata cu hipertensiunea, insotita de dureri de cap si stari de rau. Preeclampsia poate pune in pericol viata mamei si a fatului si trebuie tratata rapid. 

Nu uita ca greutatea excesiva inseamna si risc crescut de diabet gestational, care si acesta la randul lui creste riscul de preeclampsie. Insa chiar si in cazul femeilor cu diabet gestational daca adopti un regim alimentar corespunzator si faci miscare, cu avizul medicului tau, aceste riscuri scad. 

La fel de atenta trebuie sa fii daca nu iei in greutate in timpul sarcinii. Si in aceasta situatie, specialistul ti-ar putea recomanda un regim alimentar special, cu mai multe proteine.

Cum revii la greutatea normal dupa nastere?

Trebuie sa ai rabdare pentru ca revenirea la normal se face treptat, cel mai devreme la 6 luni dupa ce ai nascut. Rezervele de energie sunt folosite pentru alaptarea bebelusului asa ca nu trebuie sa te stresezi daca nu slabesti repede. 

Nu tine cure drastice de slabire, dar nici nu manca excesiv. Incearca sa intri treptat intr-un program normal de miscare care te va ajuta sa slabesti si sa fii in forma pentru bebe. 

Mananca echilibrat, sanatos si slabeste treptat fara a te panica, amana dieta de slabire si programul intens de sport dupa primele sase luni cat timp bebelusul este in principal hranit la san pentru a-I asigura o calitate si cantitate corespunzatoare a laptelui matern.


Surse: U.S. National Library of Medicine (www.nlm.nih.gov) si materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania.

Inapoi la categorie

Citeste si
Substantele nutritive care nu trebuie sa lipseasca in sarcina
Alimentatia in sarcina: indicatii generale pentru persoanele cu diabet gestational
Principalele tipuri de alimente care influenteaza glicemia in diabetul gestational
Top reguli pentru o dieta sanatoasa