Cele mai bune exercitii fizice in tratamentul diabetului

Sportul nu numai ca te ajuta sa slabesti, sa ai mai multa energie si sa dormi mai bine, ci are un rol important si in tinerea sub control a diabetului. Chiar daca tii regim si urmezi tratamentul recomandat de medic, fara sa fii activ nu vei reusi sa controlezi aceasta boala. Iar exercitiile fizice au un impact major asupra glicemiei. 

Iti prezentam in continuare cele mai bune tipuri de exercitii si importanta acestora in gestionarea diabetului.

Exercitii de forta si anduranta

Aceasta forma de miscare nu este destinata exclusiv culturistilor, asa cum ai putea fi tentat sa crezi. Exercitiile de forta si anduranta intaresc musculatura si astfel se creeaza posibilitatea de stocare a carbohidratilor si a glicogenului, care reduc in mod natural glicemia si mentin rezervele de energie. De asemenea, exercitiile de rezistenta stimuleaza metabolismul sa arda mai multe calorii, contribuind in acest mod la pierderea kilogramelor in plus. 

Exemple de exercitii de forta si anduranta: ridicarea ganterelor de mana si folosirea benzilor elastice de rezistenta de 2-3 ori pe saptamana, a cate 15-20 de minute.

Mersul pe jos

Este cel mai simplu exercitiu pentru toate varstele si pe care il poti face oricand si oriunde, fara sa te coste nimic. Ai nevoie doar de o pereche de incaltaminte confortabila si de putina vointa. In plus, este forma de miscare ideala daca ai fost sedentar o lunga perioada de timp si nu poti face exercitii mai complexe. Incepe cu o plimbare zilnica de 10-15 minute si mareste timpul pana la 30-45 de minute pe masura ce capeti rezistenta.
Daca ai posibilitatea, achizitioneaza un pedometru si incearca sa ajungi la 10.000 de pasi pe zi. Studiile arata ca mersul pe jos este o modalitate excelenta pentru a pune in miscare un numar mare de muschi, permite organismului sa se oxigeneze, este un bun remediu contra insomniei si un stimulent al bunei dispozitii.

Gimnastica Tai Chi

Tai Chi este o arta martiala non-agresiva cu o vechime de peste 300 de ani si care, mai nou, este practicata in scopul virtutilor sale terapeutice. Studiile arata ca practicarea exercitiilor Tai Chi ajuta la reducerea stresului, imbunatateste echilibrul, coordonarea si flexibilitatea, dar contribuie si la reglarea glicemiei.

Potrivit unei cercetari publicate in revista Alternative and Complementary Medicine, persoanele care practica Tai Chi o ora pe saptamana sau cate 20 de minute, de 3 ori pe saptamana, au o stare mentala mai buna, valori ale glicemiei in limitele normale si un risc mult mai scazut de a suferi de complicatii ale diabetului. Alte beneficii includ forta musculara, energia si starea generala de bine.

Tai Chi poate fi practicat de persoane de toate varstele si presupune miscari usoare ale corpului, care nu pun presiune pe articulatii, concentrare si respiratie profunda. 

Inotul si aerobicul in apa

Exercitiile aerobice in apa si inotul sunt mana cereasca pentru cei care sufera de diabet si, in special, pentru cei cu neuropatie diabetica. Acesea sunt exercitii cardio de intensitate mica, dar care ard multe calorii si imbunatatesc forta musculara si flexibilitatea.

Persoanele cu neuropatie diabetica se confrunta cu slabiciune musculara, amorteli, furnicaturi si durere la nivelul mainilor si picioarelor, iar exercitiile in apa sunt mult mai indicate pentru ca reduc riscul de accidentari. De asemenea, inotul si aerobicul in apa sunt benefice si pentru cei care sufera de artrita, deoarece impactul asupra articulatiilor este minim.

Exercitii pentru echilibru

Inaintarea in varsta si neuropatia diabetica pot duce la pierderea echilibrului, insa acest lucru poate fi prevenit cu ajutorul unor exercitii simple. Acestea te ajuta sa iti pastrezi echilibrul si iti confera incredere in sine. 

Exemple de exercitii pentru echilibru: incearca sa stai intr-un picior cu ochii inchisi (ai grija sa ai in apropiere un scaun de care te poti sprijini daca te dezechilibrezi), stai cu picioarele apropiate si cu bratele pe langa corp in timp ce iti misti capul in sus si jos, de la stanga la dreapta, stai sprijinit intr-un picior si apleaca trunchiul in fata (mentine pozitia cateva secunde si schimba apoi piciorul).

Activitati de zi cu zi

Nu toata lumea agreeaza ideea de a face sport, insa chiar si aceasta categorie poate fi activa prin practicarea unor activitati zilnice banale, cum ar fi aspiratul, gradinaritul, spalatul rufelor, plimbatul cainelui sau dansul. Totodata, mersul pe munte, schiatul ori ping-pong-ul sunt activitati care presupun atat distractie cat si miscare.

Orice fel de exercitiu, sub orice forma ar fi practicat, este benefic pentru persoana cu diabet. 


Surse: www.sharecare.com, www.joslin.org

Inapoi la categorie

Citeste si
Exercitii pentru intarirea musculaturii si controlul eficient al diabetului
Cum poti purta pompa de insulina cand faci sport
Exercitii si recomandari pentru persoanele care sufera de neuropatie diabetica
Beneficiile exercitiilor de stretching in diabet